W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o osobach przechodzących na dietę wegańską. Na czym ona polega? Z jakich produktów rezygnują zwolennicy diety wegańskiej? Jakie potrawy goszczą w ich menu? Czym weganin różni się od wegetarianina? Na te i inne pytania odpowiemy już za chwilę!

Dieta wegańska i weganizm – garść faktów

Weganizm często mylony jest z wegetarianizmem. Niesłusznie! O ile ten drugi polega na wykluczeniu z diety jedynie mięsa (w tym mięsa ryb), o tyle weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. W ich menu nie ma mleka, serów, jogurtów czy jajek. Ponadto, weganizm zakłada wykluczenie z diety żelatyny (oraz produktów, które ją zawierają, np. galaretki czy żelki), miodu oraz jego pochodnych i pozostałych składników, które zostały pozyskane z lub od zwierząt.

Wielu wegan decyduje się na wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko ze swoich talerzy, ale także ze swojego życia. Takie osoby rezygnują z kupowania i noszenia jedwabnych czy wełnianych ubrań, skórzanych butów i torebek, naturalnych futer. Nie używają kosmetyków, które zawierają produkty odzwierzęce lub były testowane na zwierzętach. Unikają ogrodów zoologicznych, wyścigów konnych, wystaw psów czy wystąpień cyrkowych, w których uczestniczą zwierzęta.

Dieta wegańska – co jedzą weganie?

Niektórzy początkowo decydują się na to, by ograniczyć spożycie mięsa, następnie przechodzą na wegetarianizm, a dopiero później – na dietę roślinną. Inni wolą metodę „na głęboką wodę” i z dnia na dzień rezygnują z mięsa i wszystkich produktów odzwierzęcych. Niezależnie od tego, na którą metodę się zdecydujemy, możemy być pewni, że nowa dieta pozwoli nam nie tylko zrobić coś dobrego dla zwierząt, ale także dla swojego zdrowia.

Dietetycy są zgodni – odpowiednio zbilansowana dieta wegańska dostarcza wszystkich niezbędnych do życia witamin i minerałów (oprócz witaminy B12, którą należy suplementować lub spożywać razem z fortyfikowanymi produktami, np. mlekiem sojowym). 

Wbrew pozorom, roślinne menu to nie tylko sałata i pomidor. Wielu wegan przyznaje, że dopiero po zmianie diety odkryli, jak kolorowa, aromatyczna i pyszna może być kuchnia. Do potraw, które znaleźć można na talerzach wegan, zalicza się wszelkie owoce i warzywa (świeże, suszone, smażone, grillowane, parowane, konserwowe, kiszone), rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soja, bób, soczewica), grzyby (np. boczniaki, które odpowiednio przyrządzone smakują niemalże tak samo ,jak mięso), mleka i sery roślinne, tofu, produkty zbożowe.