Plastik i inne tworzywa sztuczne zalewają naszą planetę. Plastikowe opakowania, torby, pojemniki czy jednorazowe produkty zdominowały rynek. Można jednak temu zapobiec i zmniejszyć zużycie tego tworzywa. Wystarczy zmiana prostych, codziennych nawyków. Na początek weźmy pod lupę… zakupy. Sprawdź, co możesz zrobić, aby być bardziej eko podczas zakupów.

Krok 1. Zabieraj na zakupy  własną torbę

To podstawowa sprawa, ale też rzecz, o której często zapominamy.

Krok 2. Zrezygnuj z jednorazowych, plastikowych woreczków i reklamówek

Nie musisz każdego warzywa pakować do foliówki. Nie musisz nawet pakować kilograma ziemniaków do plastikowego worka. Wystarczy, że na zakupy będziesz zabierać własne, materiałowe i papierowe worki oraz pojemniki. Możesz wykonać je samodzielnie ze starych ubrań czy firanek lub obrusów albo kupić bawełniane lub lniane woreczki, których na rynku jest coraz więcej.

Plastik nie jest dobry dla środowiska, ale jeśli masz w domu plastikowe pojemniki, nie wyrzucaj ich! Wykorzystaj je podczas zakupów, pakując do środka małe owoce, kasze czy inne produkty sypkie. Możesz korzystać także z puszek czy słoików.

Zasada „za plastik podziękuję” dotyczy też produktów kosmetycznych – coraz więcej z nich dostępnych jest w opakowaniach papierowych lub szklanych. To dobry kierunek!

Krok 3. Kupuj produkty na wagę lub luzem

Zamiast mrożonych owoców w plastikowej torbie, kup mrożonki na wagę. Zamiast pakowanego chleba, weź chleb bez opakowania lub idź do piekarni. Zamiast woreczka cytryn lub ziemniaków, weź te produkty na wagę – zwykle każdy market ma do wyboru oba rodzaje warzyw i owoców.

Krok 4. Kupuj „samotne banany”

„Samotne banany” to symbol produktów, które wizualnie nie spełniają wymogów konsumentów i zostają przez nich odrzucone. Mowa o bananach, które są oderwane od pędu, lekko obite czy za małe lub za duże. Lekko obite jabłka, gruszki, papryki czy pomidory jak najbardziej nadają się do użycia (pod warunkiem, że nie są zepsute). Tym bardziej, jeśli będziesz poddawać je obróbce. Supermarkety marnują rocznie tony jedzenia tylko dlatego, że my, konsumenci, chcemy kupować tylko idealne, umyte i błyszczące produkty.

Krok 5. Kupuj lokalnie

Jeśli masz taką możliwość, idź na targ lub do warzywniaka. Przede wszystkim wspierasz tym lokalny rynek i rodzimych rolników. Ponadto kupujesz warzywa i owoce, które przejechały maksymalnie kilkadziesiąt kilometrów, a nie tysiące mil, jak to ma miejsce w przypadku importowanych z Azji czy Ameryki południowej produktów. Transport ma ogromny wpływ na zanieczyszczenie środowiska.

Krok 6. Unikaj kupowania jednorazowych produktów

Słomki, talerzyki, sztućce, kubki – wszystko to kupowane jest przez nas w ogromnych ilościach i po jednym użyciu wyrzucane. Dotyczy to przede wszystkim sezonu letniego, ale nie tylko. Zamiast jednorazowych talerzyków podczas imprezy użyj normalnej zastawy, a potem ją umyj. Jednorazowe, plastikowe słomki możesz zastąpić metalowymi, wielorazowymi lub ewentualnie papierowymi itd. To naprawdę proste.

W kolejnych wpisach przedstawimy więcej prostych sposobów na to, jak być bardziej eko.