Przywykliśmy do konkretnych dań, które zawsze pojawiają się podczas wigilii, w pierwszy i drugi dzień świąt, czy podczas sylwestra lub zabaw karnawałowych. Istnieją jednak potrawy, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne dania rybne, mięsne czy te z nabiałem, albo stać się ciekawym dodatkiem. W końcu dania wegetariańskie i wegańskie mogą być bardzo zdrowe, a do tego niezwykle smaczne. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów świątecznych i sylwestrowych.

Seleryba – ryba bez ryby

Brzmi dziwacznie? Myślisz, że to niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Możesz przygotować pyszne dania, do których jesteś przyzwyczajona/przyzwyczajony, nie wykorzystując do tego ryby. Wegetariańska ryba po grecku? Wegańska ryba w occie? To możliwe! A wszystko dzięki… selerowi i płatkom glonów nori! Sprawdź, jak przygotować selerybę:

Składniki na kilkanaście kawałków seleryby:

  • Seler – 1 kg
  • Bulion warzywny – 2 litry
  • Arkusze wodorostów nori – 2 do gotowania + 5 do owijania selera
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Liście laurowe – 4 sztuki
  • Ziele angielskie – 2 kulki
  • Kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka
  • Mleko roślinne lub woda (jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, może być zwykłe mleko krowie, choć polecamy wypróbowanie roślinnego zamiennika)
  • Mąka pszenna lub mąka ryżowa do smażenia
  • Olej roślinny
  • Sól i pieprz

Wykonanie seleryby:

Etap 1.

  • Do garnka wlej bulion, dodaj do niego 2 arkusze nori, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę i sos sojowy. Wszystko zagotuj.
  • W międzyczasie obierz seler, przekrój na pół i pokrój na plastry o szerokości około 1 cm.
  • Gdy bulion będzie się gotować, dodaj do niego plastry selera i gotuj 15-20 minut (do miękkości).

Etap 2.

  • Gdy seler będzie miękki, wyjmij go ostrożnie i przestudź.
  • Arkusze nori pokrój na węższe paski.
  • Naszykuj 2 miseczki – jedną z mlekiem lub wodą, drugą z mąką do obtoczenia selera.

Etap 3.

  • Każdy kawałek selera oprósz solą i pieprzem.
  • Owiń każdy plaster jednym, szerszym plastrem nori.
  • Zamocz każdy kawałek w mleku na krótką chwilę, by wodorosty dobrze się przykleiły.
  • Obtaczaj każdy kawałek selera w mące.

Etap 4.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni.
  • Układaj kawałki selera na rozgrzanym oleju.
  • Smaż seler z każdej strony po około 2-3 minuty.

Gotowe! Selerybę możesz podawać na różne sposoby! Z ziemniakami i surówką, wigilijną kapustą czy w postaci ryby po grecku.

Wegańska sałatka jarzynowa

Jak można przyrządzić wegańską sałatkę jarzynową, skoro jej najważniejszym składnikiem jest majonez? Takie pytanie zadaje pewnie wiele osób. Otóż można! Wystarczy nie dodać do sałatki jajek i przygotować… wegański majonez, który smakuje, jak prawdziwy. Do sałatki możesz oczywiście dodać jajka, ale polecamy wypróbowanie przepisu na majonez z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy.

Przepis na wegański majonez z wody po ciecierzycy

Krok 1: W wysokim naczyniu umieść:

  • 125 ml aquafaby – ½ szklanki
  • 1 łyżkę nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu,
  • ¾ łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki czarnej soli,
  • ¼ łyżeczki syropy z agawy, syropu klonowego, miodu lub innego słodzika,

Krok 2. Miksuj wszystkie składniki 1-2 min na najwyższych obrotach. Wszystkie składniki muszą się spienić.

Krok 3. Dodaj olej – 1 ¼ do 2 szklanek. Olej wlewaj cienkim strumieniem. Najpierw trzymaj blender nieruchomo, a w połowie wlewania oleju, zacznij ruszać urządzeniem w górę i w dół (i dalej wlewaj olej). W pewnym momencie poczujesz, że majonez zaczyna gęstnieć. To oznacza, że jest już gotowy.

Majonez przelej do słoika. Ponieważ jest w nim sporo oleju, korzystaj z niego racjonalnie. 😉 Możesz dodać go do sałatki jarzynowej lub jakiegokolwiek innego dania.