Poznaj jedne z najbardziej znanych drinków, które przywędrowały do nas z najdalszych zakątków świata. Razem z pysznym smakiem przybyły do nas też ciekawe historie poszczególnych drinków. Dowiedz się, jakie!
Pina Colada
Ten smaczny, słodki o orzeźwiający zarazem koktajl powstał na tropikalnych Karaibach. Jego historia sięga lat 50. XX wieku. Ma pyszny, słodki, kremowy i egzotyczny smak. Powstaje z połączenia następujących składników:
- 90 ml soku ananasowego – najlepiej smakuje sok ze świeżo zmiksowanego ananasa. Dzięki temu drink jest nie tylko smaczny, ale też… zdrowy!
- 30 ml likieru kokosowego lub kokosowej śmietanki.
- 30 ml białego rumu (jeśli lubisz drinki „z kopnięcie” możesz odrobinę wzmocnić swój koktajl, ale pamiętaj, żeby nie przesadzić – alkohol może zdominować smak pozostałych składników).
- kruszony lód.
Wszystkie składniki możesz zmiksować w shakerze, a potem przelać do szklanki i dopełnić kruszonym lodem. Koktajl możesz pić przez słomkę, ale pamiętaj, żeby dbać o środowisko i wybierać słomki papierowe lub ze stali nierdzewnej.
Mojito
Mojito to drink celebryta i podróżnik w jednym. Jest jednym z najbardziej znanych i popularnych koktajli na świecie, a przywędrował z ojczyzny cygar i rumu, czyli z Kuby. Jedną z osób, która rozsławiła ten orzeźwiający drink był Ernest Hemingway, który popijał go chętnie w swoim ulubionym barze – La Bodeguita del Medio. Bar ten istnieje do dzisiaj i przyciąga zarówno miejscowych, jak i turystów odwiedzających Hawanę.
Aby przygotować Mojito, wsyp do wysokiej szklanki brązowy cukier, włóż pokrojoną w ćwiartki limonkę, dodaj garść świeżej mięty, a wszystko zalej 40 ml białego rumu. Następnie wsyp do środka kruszony lód i dopełnij wodą gazowaną. Na koniec lekko wymierzaj ze sobą wszystkie składniki. Możesz udekorować wierzch listkami mięty, a na rancie szklanki zaczepić limonkę. Gotowe!
Margarita
Margarita to połączenie lekkiej goryczki tequili (40 ml) ze słodyczą likieru pomarańczowego (20 ml) i orzeźwiającą kwaskowatością soku z limonki (20 ml). Drink ten pochodzi z Meksyku, ale jego sława rozeszła się daleko poza granice Ameryki Środkowej.
Margaritę najlepiej podawać w trójkątnej szklance na wysokiej nóżce (takiej, jak do Martini). Przed wlaniem do środka drinka zmiksowanego wcześniej w shakerze (razem z lodem, ale lodu nie wrzucaj do szklanki), posmaruj brzegi kieliszka sokiem z limonki, a potem obtocz go w soli.
Krwawa Mary (Bloody Mary)
Krwawa Mary jest drinkiem wytrawnym, który z pewnością nie przypadnie do gustu każdemu. Bloody Mary można kochać albo nienawidzić. Jest to bowiem połączenie białej wódki (40 ml) z sokiem pomidorowym (80 ml), odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem, tabasco i selerem naciowym do ozdoby (i zjedzenia).
Jak jest historia krwawego drinka? Mówi się, że sięga ona 1920 roku, kiedy to amerykański barman z paryskiego Harry’s New York Bar połączył dwa główne składniki – wódkę i sok pomidorowy. Krąży też historia, jakoby nazwa drinka pochodziła od Marii Tudor – królowej Anglii, która słynęła z krwawych egzekucji i bezwzględności oraz prześladowania angielskich protestantów.
A Ty masz już swój ulubiony drink? Który kierunek świata wybierasz?
Dodaj komentarz