Silnie pobudza, usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, a przy tym jest niezwykle łagodna dla żołądka. O czym mowa? O białej herbacie, która z powodzeniem może zastąpić filiżankę małej czarnej – z korzyścią dla Twojego organizmu! Poznaj bliżej ten niezwykły napój i dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić go do codziennego menu.

Jak powstaje biała herbata?

Biała herbata produkowana jest w tylko jednym miejscu na świecie – w niewielkiej prowincji Fukien na terenie Chin. Liście do naparu mają biały kolor o nieco srebrzystym połysku i pochodzą z krzewu Camellia sinensis. Zbiera się je wczesną wiosną. Ograniczony teren oraz bardzo krótki czas zbiorów sprawiają, że biała herbata uznawana jest za napój szlachetny, elitarny. 

Najpopularniejsze rodzaje białej herbaty to Yin Zhen i Pai Mu Tan. Pierwsza odmiana, której nazwa tłumaczona jest dosłownie jako Srebrna Igła, produkowana jest wyłącznie z nierozwiniętych pączków liściowych, chronionych przed działaniem słońca (które mogłoby zapoczątkować w nich produkcję zielonego barwnika – chlorofilu). Pai Mu Tan – (Biała Piwonia) składa się z liści oraz pąków białej herbaty.

Biała herbata – właściwości zdrowotne

Napar z białej herbaty uznawany jest na całym świecie za korzystny dla zdrowia. Wpływ na to ma przede wszystkim duża ilość polifenoli zawartych w gotowym napoju. Substancje te działają antyoksydacyjnie, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają przedwczesnym objawom starzenia się skóry. Co ciekawe, biała herbata ma aż dwa razy więcej antyoksydantów niż herbata zielona.

Wysokiej jakości biała herbata bogata jest w witaminy oraz minerały. W filiżance gorącego naparu znaleźć można dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Poza tym napar dostarcza organizmowi manganu, fluoru i innych cennych minerałów.

Niezwykle cenną właściwością białej herbaty jest obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz regulowanie wysokości ciśnienia tętniczego. Dzięki temu napar sprzyja osobom, które borykają się z chorobami serca i układu krążenia.

Biała herbata zamiast kawy

Dzięki właściwościom pobudzającym biała herbata może z powodzeniem zastępować kawę. W jednej filiżance naparu znajduje się około 65 mg kofeiny – jest to ilość nieco mniejsza niż w przypadku małej czarnej, jednak wystarczająca, by nabrać energii i poprawić swoją koncentrację. Dodając do tego wszystkie korzyści zdrowotne, jakie siebie za sobą picie białej herbaty, wybór wydaje się prosty. Herbata wygrywa z kawą!

Chcesz doświadczyć tego wszystkiego w niepowtarzalnej restauracji ? Odwiedź: https://malopolanka.eu/kawiarnia-krynica-dom-kawy-i-wina/