Odporność to zdolność organizmu do obrony przed wirusami, grzybami, bakteriami czy pasożytami. Jeśli układ odpornościowy jest silny i działa w sposób niezaburzony, chroni nasze organizmy przed rozwojem chorób lub łagodzi ich przebieg. Dlaczego odporność jesienią spada i co zrobić, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem? Sprawdźmy.
Co osłabia odporność organizmu jesienią (i nie tylko)?
Na osłabienie układu immunologicznego wpływa wiele czynników. Niezależnie od pory roku naszą odporność osłabiają:
- siedzący tryb życia,
- niezdrowa dieta,
- deficyt snu i brak odpoczynku,
- stres i przepracowanie,
- niedostateczna higiena rąk.
W miesiącach jesienno-zimowych układ odpornościowy jest narażony na dodatkowe czynniki, które osłabiają jego działanie. Dużą rolę odgrywają warunki pogodowe, które zaburzają pracę naturalnych mechanizmów i barier ochronnych. Czynniki działające na niekorzyść układu odpornościowego to m.in.:
- Zimne powietrze – sprawia, że rzęski w jamie nosowej, które są odpowiedzialne za usuwanie patogenów z powietrza wdychanego przez nos, tracą wydajność.
- Suche powietrze w pomieszczeniach, wywołane ogrzewaniem – wysuszone błony śluzowe i skóra przestają dostatecznie bronić nas przed patogenami.
- Dieta uboższa w świeże warzywa i owoce – to właśnie produkty nieprzetworzone mają najwięcej witamin i składników odżywczych, które podnoszą odporność organizmu.
- Deficyt słońca – wpływa na obniżenie poziomu witaminy D w organizmie.
- Mało czasu na świeżym powietrzu – jesienią i zimą dużo czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach i skupiskach ludzi, a to sprzyja np. przenoszeniu się wirusów. Poza tym to właśnie czas spędzony na świeżym powietrzu jest jednym z czynników wzmacniających odporność.
Ważne! Warunki atmosferyczne, jakie panują jesienią i zimą, sprzyjają namnażaniu się i przenoszeniu wirusów, które szczególnie lubią niskie temperatury. Właśnie w takich warunkach najlepiej się rozwijają i są najaktywniejsze.
Jak wzmocnić odporność organizmu na jesień?
1. Zdrowa dieta i pożywne śniadania
To z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Z kolei zdrowe, pożywne śniadanie sprawi, że Twój organizm będzie miał siłę na walkę z patogenami.
Co jeść jesienią? Przede wszystkim:
- warzywa i owoce bogate w witaminy A, C i E,
- natkę pietruszki i kiełki,
- czosnek i cebulę,
- imbir, kurkumę, miód,
- produkty pełnoziarniste, kasze (zwłaszcza jaglaną),
- kiszonki, np. kiszone ogórki czy kapusta,
- maliny, jeżyny,
- czarny bez, czystek, wiesiołek, dzika róża (np. w postaci naparów).
2. Niezbędne suplementy
Zanim udasz się do apteki i kupisz zapas suplementów, wykonaj badania krwi i skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem. Jesienią jednak szczególnie polecana jest suplementacja witaminy D (wytwarzanej przez słońce), a także spożywanie tranu czy kwasów omega-3 i omega-5.
3. Aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu
Siedzący tryb życia osłabia odporność, dlatego każdego dnia zadbaj o odpowiednią dawkę ruchu. Mimo iż jesienią czy zimą aura nie zawsze sprzyja przebywaniu na zewnątrz, postaraj się każdego dnia udać chociaż na kilkudziesięciominutowy spacer.
Jesienna aktywność na świeżym powietrzu powinna być regularna, ale nie zanadto intensywna. Czynności, które sprzyjają poprawie zdrowia to np. nordic walking, marsz czy trucht.
4. Odpoczynek i relaks
Stres, przemęczenie i brak snu sprawiają, że organizm nie ma szans na regenerację, a naturalne mechanizmy obronne organizmu ulegają osłabieniu. Każdego dnia znajdź chwilę na relaks (nawet kilkanaście minut). Możesz wykonywać ćwiczenia oddechowe, medytować czy po prostu się zdrzemnąć. Minimum godzinę przed snem odłóż telefon. Postaraj się nie narażać na ekspozycję niebieskiego światła (które emitują np. telefony i telewizory). Znajdź chwilę na wyciszenie się i uspokojenie przed pójściem spać.
Warto dbać o organizm nie tylko w okresie wzmożonej zachorowalności np. na wirusy, ale przez cały rok. Jeśli będziesz zdrowo się odżywiać, regularnie się ruszać, a do tego wysypiać, zwiększysz swoje szanse na zdrowie przez cały rok.
Dodaj komentarz