Zima oraz wczesna wiosna to czas, kiedy jesteśmy wyjątkowo podatni na infekcje układu oddechowego. Przeziębienie lub grypa potrafią na długi czas wyłączyć nas z życia, a przecież… wcale nie musi tak być! W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność – w zgodzie z naturą i własnymi potrzebami. Zapraszamy!
Szybka powtórka z biologii – dlaczego się przeziębiamy?
Wszyscy na co dzień mamy kontakt z rozmaitymi wirusami, spośród których najpowszechniejszymi są pikornawirusy, parwowirusy, koronawirusy i ortomyksowirusy. To właśnie one odpowiadają za łagodne infekcje układu oddechowego, ale także za poważniejsze choroby, takie jak grypa, COVID-19, SARS czy MERS.
Dlaczego u części osób, które mają kontakt z wirusami, dochodzi do rozwinięcia się choroby, a inni pozostają zdrowi? Cała tajemnica tkwi w układzie odpornościowym oraz skutecznością, z jaką odpowie on na nieprzyjazne wirusy. Sprawnie działający układ immunologiczny jest w stanie zwalczyć zagrożenie, podczas gdy osłabiony poddaje się chorobie.
Akupresura w służbie odporności? Przeczytaj więcej na temat niekonwencjonalnej metody leczniczej we wpisie: Czym jest akupresura i kiedy warto z niej skorzystać?
Kluczową rolę w funkcjonowaniu odporności odgrywa zaś to, co trafia do naszych jelit. To właśnie tam komórki układu immunologicznego neutralizują wszelkie patogeny.
Czosnek i cebula dobre na wszystko
Czosnek to najpopularniejszy naturalny antybiotyk, czyli substancja bakteriobójcza. Ten aromatyczny przysmak naprawdę szybko i skutecznie potrafi rozprawić się z bakteriami, które atakują organizm! Co więcej, czosnek jest bogaty w witaminy oraz mikroelementy, które dodatkowo stymulują układ odpornościowy. W okresie zwiększonej zachorowalności można spożywać go w sałatkach, sosach czy jako dodatek do kanapek.
Cebula, podobnie jak czosnek, działa bakteriobójczo i odkażająco. Oprócz spożywania wraz z potrawami, z jej dobroczynnego wpływu na organizm można korzystać, pijąc naturalny syrop z cebuli. Jak go zrobić? Wystarczy, że cebulę pokroisz w plastry, obficie zasypiesz cukrem i odstawisz na kilka godzin.
Czystek w walce z wolnymi rodnikami
W celu wspierania odporności wiele osób decyduje się na picie gorących naparów. To dobry pomysł, o ile przygotujemy je z odpowiednich ziół. Jednym z najlepszych możliwych wyborów jest czystek.
Zioło to jest prawdziwą skarbnicą polifenoli, czyli wyjątkowo skutecznych przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie go pozwala wyciszyć stany zapalne, jakie toczą się w organizmie. Co więcej, czystek przeciwdziała degeneracji komórek na skutek stresu oksydacyjnego, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
Aloes – bez żadnego ale!
Miąższ aloesowy to prawdziwy skarb natury! Co w sobie skrywa? Witaminy: A, C, B1, B2, E. Kwas foliowy, niacynę i cholinę. A dodatkowo – całe mnóstwo przeciwutleniaczy oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Imponujące, prawda?
Jak spożywać aloes? Najlepiej w formie naturalnego soku. Przy zakupie zwróć uwagę, aby nie był on dosładzany ani nie zawierał sztucznych dodatków.
Kilka prostych nawyków wystarczy, aby znacząco poprawić działanie układu odpornościowego, a tym samym uniknąć przykrych dolegliwości. Pamiętaj jednak, że kwestią najważniejszą jest różnorodna, zbilansowana dieta, zawierająca dużo warzyw i owoców. Na zdrowie!
Dodaj komentarz