Stragany z sezonowymi owocami i warzywami powoli zaczynają uginać się pod ciężarem kolorowych pyszności. W ogródkach czerwienią się truskawki i czereśnie, dojrzewa agrest. Rosną ogórki, młody groszek, marchewki… A to dopiero początek! Przez najbliższe miesiące będziemy mieli dostęp do całego morza zdrowych, chrupiących i soczystych roślin. Co zrobić jednak aby zachować ich smak na dłużej i cieszyć się nim podczas długich, listopadowych czy grudniowych wieczorów? Odpowiedź jest prosta: weki! Sprawdź, co można umieścić w słoiku i kiedy najlepiej zabrać się za przygotowywanie przetworów.

Kalendarz sezonowy: co i kiedy?

Supermarkety przyzwyczaiły nas do tego, że wiele owoców i warzyw jest dostępnych przez cały rok. Niestety, najlepiej smakują – i najmniej kosztują – te, które pojawiają się we właściwym sobie sezonie. I tylko takie owoce i warzywa warto zamykać w słoikach.

Czerwiec

W czerwcu z myślą o przetworach warto kupować przede wszystkim truskawki, borówki amerykańskie, jagody, a także liście młodego szpinaku i szczawiu.

Lipiec

Lista dostępnych warzyw i owoców w lipcu znacznie się wydłuża. To czas, kiedy rolnicy i ogrodnicy pracują pełną parą przy letnich zbiorach. W tym czasie dojrzewają m.in. porzeczki (białe, czerwone i czarne), agrest, wiśnie, brzoskwinie, morele, a także fasolka szparagowa, cukinia, ogórki i czosnek.

Sierpień

W sierpniu nie zwalniamy tempa, ponieważ w gorącym, letnim słońcu, dojrzewają kolejne pyszności. Pojawiają się maliny, jeżyny, kalafiory, bakłażany, pomidory. Często można już również spotkać śliwki.

Wrzesień

Przełom lata i jesieni oferuje nam winogrona, gruszki, śliwki, mirabelki, aronie, jabłka, a także pomidory i pierwsze grzyby leśne.

Październik

To ostatni czas na zbiory lub zakupy na ryneczku. Sezon żegna nas kolorowymi paprykami i grzybami leśnymi. Wciąż dostępne są również winogrona oraz późne odmiany jabłek i gruszek.

Jakie przetwory przygotować?

Sezonowe owoce mogą być podstawą do dżemów, konfitur czy powideł. Można przygotować z nich również kompoty, soki czy syropy, które posłużą za dodatek do jesiennych czy zimowych herbatek. Sok z malin warto zachować na wypadek przeziębień, które często pojawiają się jesienią i zimą. Doskonale wzmacnia odporność i dodaje sił.

Nieco bardziej skomplikowane, ale i zróżnicowane, są przetwory warzywne. Z ogórków gruntowych przygotowuje się aromatyczne ogórki małosolne – chociaż te są zjadane niemalże od razu po nastawieniu. Z myślą o zimie warto umieścić w spiżarni słoiki z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.

Z cukinii warto przyrządzić zdrowy, domowy ketchup lub pyszną sałatkę z dodatkiem pikantnych papryczek. Oczywiście cukinia może również zamarynowana w klasycznej zalewie octowej. Podobnie można potraktować kalafiory czy patisony.

Pomidory z łatwością przemienić można w passatę, przeciery lub soki. Osoby, które lubią włoskie smaki, mogą ususzyć pomidory, a następnie zamarynować w oleju lub oliwie z oliwek. Małe pomidorki koktajlowe świetnie nadają się do kiszenia.

Paprykę o dowolnych kolorach warto zamarynować w occie.

Grzyby leśne można ususzyć lub zamarynować. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie weków z grzybowym bulionem, który można wykorzystać np. do wigilijnej zupy grzybowej.