Racjonalne, zdrowe odżywianie to klucz to dobrego samopoczucia, nieskazitelnego wyglądu skóry, włosów czy paznokci, utrzymania optymalnej wagi ciała, wzmocnienia odporności i unikania chorób. Jaka zatem powinna być zdrowa dieta? Przede wszystkim odpowiednio zbilansowana, czyli dostarczająca wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Poznaj najważniejsze zasady zbilansowanej diety i już dzisiaj wprowadź je do swojej kuchni!
1. Dbaj o optymalne proporcje
Przyznaj się, jak często jadasz fast foody, chipsy, gotowe dania (np. mrożoną pizzę), zupki chińskie, słodycze? Jak często pijesz gazowane napoje, drinki energetyczne lub dosładzane soki? Możliwe, że dość często – podobnie, jak znaczna ilość innych osób. Oczywiście tego typu produkty i dania są bardzo smaczne – w przeciwnym wypadku nie cieszyłyby się takim powodzeniem. Dlatego większości ludzi tak trudno jest całkowicie z nich zrezygnować.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie musisz rezygnować z tego, co lubisz! Nie myśl o jedzeniu w kategoriach „zakazane” i „dozwolone” lub „złe” i „dobre”. To prosty sposób to wpadnięcia w psychologiczną pułapkę i poddania się na samym starcie nowej, zdrowej diety. Postaraj się po prostu zachować umiar. Zadbaj o to, by większość tego, co jesz, była pełnowartościowa a fast food lub słodycze stanowiły jedynie niewielką część Twojego menu.
2. Jedz więcej roślin
Owoce, warzywa i orzechy zawierają niewielką ilość kalorii, a przy tym dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Co więcej, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że warzywa, takie jak fasola, ciecierzyca czy brokuły zawierają dużą ilość białka. Porównując liczbę kalorii do zawartości białka, okazuje się, że gotowany szpinak zawiera nawet dwa razy więcej gramów białka niż hamburger.
Aby jeść więcej warzyw i owoców, możesz do każdego obiadu lub kolacji przygotowywać sałatkę. Ciekawym pomysłem może być również wprowadzenie w każdym tygodniu 2-3 dni, w których będziesz jadł w 100% wegetariańsko (lub wegańsko).
3. Przyrządzaj domowe posiłki
Kupuj świeże produkty i zacznij gotować proste, smaczne potrawy. Postaraj się, aby w Twojej lodówce zawsze znajdowało się coś pożywnego do zjedzenia. W przeciwnym wypadku możesz zamawiać pizzę lub rzucać się na kaloryczne przekąski nieco częściej niż powinieneś.
Jeżeli nie masz czasu na to, by codziennie przygotowywać obiad, wybierz jeden lub dwa dni tygodniowo, w których przygotujesz większe porcje dań – tak, aby wystarczyło ich na cały tydzień.
Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta, powinna dostarczyć Ci optymalnej ilości wszystkich składników odżywczych. Nie ma więc powodu, abyś popadał w dietetyczny obłęd i skrupulatnie wyliczał ilość węglowodanów, białka czy tłuszczu w każdym posiłku. Wystarczy, że będziesz codziennie spożywał posiłki przygotowane z naturalnych składników, zadbasz o to, by jeść jak najwięcej roślin i bez wyrzutów sumienia będziesz pozwalał sobie na coś mniej zdrowego. Oczywiście od czasu do czasu! J
Dodaj komentarz